Sörsjön.

Torsdagen den 22 oktober åkte vi till Sörsjöns äventyrspark.
Vi startade här ca .8.45 och kom fram ungefär 9.30. Vädret var ok för vi fick inget regn på oss. Eleverna tyckte att det var jätteroligt och många vågade mer än vad man trodde man skulle göra. Höjdpunkten var nog att åka linbana rakt över sjön 375 meter. Farten var ca. 50-60 kilometer i timmen. När vi var klara med alla banor så grillade vi hamburgare. Efter maten åkte vi vidare till Simonstorp och besökte Therés och lilla Esbjörn. Vi fikade och hade en mysig stund tillsammans. Alla var glada, nöjda och trötta efter vår toppendag.
Idag fredag så har vi lite utvärdering och avslutar med mat på Linden. (favorit i repris)

Utkast: Oct. 23, 2015


Utkast: Oct. 23, 2015


Utkast: Oct. 23, 2015


Utkast: Oct. 23, 2015


Utkast: Oct. 23, 2015


Utkast: Oct. 23, 2015

Linbanan över sjön.

Utkast: Oct. 23, 2015


Utkast: Oct. 23, 2015


Utkast: Oct. 23, 2015


Tisdag 20/10 och onsdag 21/10

Tiden går fort och blogga måste göras på morgonen. På kvällen är det för många som använder nätet samtidigt och då går det inte. Därför blir det två dagar på en gång som idag. Tisdag förmiddag fick vi pröva att jobba med sandpainting. Elevernas övningsbilder tar ca en vecka att göra steg ett - rita en bild på masonit och limma fast metalltråd.
I steg två används färgad sand som blandas med vatten och lim. Många nyanser blandas för att ge liv åt bilden.
Alla jobbade som tidigare mycket fokuserat! På lunchen tränade elever körsång på en balkong i solen.
Den här utsikten har rektor från våning 6.
Anna på sin elskoter.
PÅ eftermiddagen var det dags att åka på vårat andra traineebesök. Vi åkte till en liten fabrik där åtta elever som tog examen i juni nu jobbar. De limmar rosor som går på export framför allt till Japan.
Vi befann oss på landsbygden och gatorna är inte gjorda för att stora fordon ska kunna mötas. Alla på vägen ska fram först så vi fick backa den stora bussen och släppa fram långa köer som snabbt bildats.
Sen bar det av till ett företag som tillverkar rosbröd, rosjuice, roste med mera. De har också två kläd och väskdesigner knutna till företaget.
Här fick vi också middag med rosrätter!
Onsdagens lektion var Black pottery painting och precis som varje lektion jobbade alla lika mycket. Man bygger upp färgen i flera lager för få rätt mättnad och man använder upp till fem färger samtidigt berdvid varandra på en svamp för att få mjuka övergångar mellan färgerna. Också penseln fick två färger samtidigt för mjuk övergång.
Lärarinnans keramiska föremål bland annat en läcker rökelsetrappa som hon tänder på bilden.
Så här ser det ut i elevernas matsal.
Och så här ser det ut i tunnelbanan. Den är öppen hela vägen alla vagnar är sammankopplade utan väggar.
Idag är det vår sista lektion i modernt hantverk. Sen lunch och på eftermiddagen ska vi utvärdera våra upplevelser. Efter det ska alla packa för imorgon flyttar vi till ett hotell i stan. God morgon!

Trerättersmiddag.

I går måndag så lagade grupp 2 en fantastisk god trerättersmiddag till grupp 1.
Till förrätt var det melonsallad, isbergssallad och vindruvor.
Huvudrätten var Potatisgratäng, kycklingfilé och bearnaisesås.
Till efterrätt. Pannacotta med hallon.
Grupp 1 hade musik, bowling och bad på sitt program.
I dag tisdag ska vi gå ner till Ängeln på en utställning och skaparverkstad av Torsten Jurell som bl.a handlar om Kina.

Utkast: Oct. 20, 2015


Utkast: Oct. 20, 2015


Utkast: Oct. 20, 2015


Utkast: Oct. 20, 2015


Utkast: Oct. 20, 2015


Utkast: Oct. 20, 2015


Utkast: Oct. 20, 2015


Utkast: Oct. 20, 2015


Bilder från måndagen den 19/10

Idag har vi fått pröva traditionellt kinesiskt måleri och det var jättekul MEN kräver övning! Mr Bo har nog gjort vindruvor i sisådär 20-25 år så hans vindruvor sitter i "händerna".
På eftermiddagen gjordes en teknik som inte alla såg, Inte jag som skriver, men jag får försöka beskriva ändå. På en sorts plastskiva skulle man gnugga i ett ritat mönster. Plasten höjdes där man gnuggat och det klipptes bort. Hur resultatet blev får vi kanske veta senare... Ikväll tänkte vi att vi tar med våra elever till vår lilla marknad och de affärer som finns där för att äta och kanske shoppa lite. Det var succé! Anja lyckades beställa mat på en restaurang och alla var mycket nöjda. Så roligt att försöka på riktigt genom att titta på bilder och peka i disk och så lyckas det.
På torsdag kväll kanske vi prövar grillspett, vi får se. Sen bar det av till affärerna.
Det finns mycket fint och roligt att titta på. Godnatt

God morgon!

Idag är det måndag och vi har varit här över en vecka. Idag börjar vår andra skolvecka och vi ska få pröva traditionellt kinesiskt måleri och papercutting. Hur ser elevernas skoldag ut? De väcks 06.30 och klär sig. Sedan samlas de på gården för att räknas så ingen elev saknas. Efter räkningen äter de frukost. 07.20 har de morgonsamling i sina klassrum med högläsning och om eleverna har frågor pratar man om dem och så går man igenom hur dagen ser ut. Sen är det lite rast till den första lektionen börjar 08.30. Hela förmiddagen är det lektioner fram till 12.10 då eleverna har lunch och rast. Eftermiddagens lektion börjar 13.30 och slutar 15.10. Fram till middag klockan 17.30 väljer eleverna vad de vill göra. Många spelar basket, andra vilar eller gör någon annan aktivitet. Klockan 19.00-21.00 är det kvällslektioner och efter det går eleverna och lägger sig. Om en elevs familj bor i Kunming centrum åker han eller hon hem över helgen. Men om en elevs familj bor längre bort som till exempel Rebeccas så åker man bara hem när det är längre lov. Nu till vad vi har gjort i helgen. På lördagen bjöd handikappfederationen på en heldag med första stopp på den flera kvadratkilometer stora blomstermarknaden i Kunming. Eftersom klimatet är så bra här odlas massor av blommor som exporteras till hela Kina och utomlands.
Efter en god lunch åkte vi till National minority village, en stor park där man visar upp Yunnans 25 minoritetgruppers traditionella hus, folkdräkter, musik, mat, sånger och danser. Det finns massor av souvenirer att köpa och solhattar om det är en varm och solig dag!
Innan vi åt middag promenerade vi utmed en stor damm vid västra bergen.
Till middag prövade vi bland annat larver och bin.
Igår var det shopping i Kunming centrum. Det var varmt och trångt och massor av saker på Flower and bird market och skyskrapor blandade med traditionella byggnader.
Godnatt

Fredagens program

Idag var det undervisning i polymer clay vilket är cerenitlera. Vi har lärt oss hur man kan rulla cerenitleran och skapa jättefina mönster. Här finns det cerenitlera med färdiga bilder i sig redan som man också kan använda. Som alla lektioner denna vecka, stor koncentration och fokus på vad vi gör!
Efter lunch fortsatte lektionen. Anna och jag åkte till marknaden och handlade mat till kvällens middag för Jonas, Anja och alla elever hemma hos Anna.
Anna och hennes familj, man och son, bor på 14 våningen och man kan se taket på skolan från balkongen.
Det tog en stund att laga sisådär 9-10 rätter men det var jättekul för alla att komma hem till någon som bor här och alla tyckte att det här var den godaste maten de ätit!!

En härlig höstdag.

I dag har vi haft hundkunskap och ledarskap med Suzanne en fantastisk höstdag med ca 10 grader och sol. Vi har även provat på Karate med instruktören Bo i Duveholmshallen.

Utkast: Oct. 16, 2015


Utkast: Oct. 16, 2015


Utkast: Oct. 16, 2015


Utkast: Oct. 16, 2015


Utkast: Oct. 16, 2015


Utkast: Oct. 16, 2015


Utkast: Oct. 16, 2015


Utkast: Oct. 16, 2015


Utkast: Oct. 16, 2015


Lektion i träsnitt, lektion i väsksömnad och studiebesök

Fler bilder från lektionen i träsnitt
Väsksömnad
Studiebesök på ett litet hantverksföretag som gör föremål i silver och svart koppar
Några få elever från Huaxia blir utvalda och får möjlighet att börja som lärlingar här. Det är mycket tålamodskrävande och tar många år att lära sig yrket. Det är bara King mäster och ett fåtal lärlingar som vet hemligheterna om hur man blandar och upphettar metallen för att få den som man vill ha den. Det är ett gammalt hantverk och har bara funnits och finns här i Yunnan.
En gammal återuppbyggd stadsdel som heter Guan Du
Här åt vi också kvällsmat och fick en liten stund till shopping. Morgongymnastik på förmiddagsrasten
Studiebesök på en av Kunmings två grundskolor för utvecklingsstörda, 6-16 år 150 elever.
Undervisningen och innehållet påminner om hur vi jobbar! Skolan bjöd oss på mat i ett gammal kinesiskt hus
Och vi avslutade med en kort promenad i city

På besök i kungliga huvudstaden.

I går onsdag åkte vi tåg till Stockholm och besökte Östasiatiska museet på Skeppsholmen. Det var mycket intressant och vi fick veta allt om Kinas historia.
Vi fick också prova på kalligrafi och det var många som tyckte att det var jätteroligt.
Efter besöket gick vi och åt buffé på en asiatisk restaurang. Innan det var dags för hemfärd fick alla möjlighet att i mindre grupper gå runt på egen hand på stan.
Vi var hemma ca 17.30 efter en toppendag.
Vilken smarrig frukost ni får i Kina, behöver ni äta mer under dagen?

Utkast: Oct. 15, 2015


Utkast: Oct. 15, 2015

Bajram jobbar med kalligrafi.

Utkast: Oct. 15, 2015


Utkast: Oct. 15, 2015


Utkast: Oct. 15, 2015


Utkast: Oct. 15, 2015


Utkast: Oct. 15, 2015


Utkast: Oct. 15, 2015


Två bilder från grafiska lektionen


Tredje försöket att visa bilder från vår frukost

Det går långsamt, långsamt med uppkopplingen. Snart har jag försökt i närmre två timmar och nu tröttnar jag snart. Igår fick eleverna pröva att göra en grafisk bild på playwoodskiva bestruken med parafin. Idag jobbar de med att sy sina egna väskor. Vivienne vår tolk sa att de är superduktiga och kommunicerar jättebra med de döva eleverna. Jag ska snart gå ner och titta.

Första riktiga skoldagen

Imorgon ska vi ta bilder på frukosten! Idag är det skoltider som gäller och vi ska vara färdiga för att åka till skolan 08.55. Våra lektioner börjar 9.25 och håller på till 12.10 med en 20 minuters rast på förmiddagen. De kinesiska eleverna har då redan haft en lektion, 45 min. Idag ska vi pröva batik. Läraren delade in eleverna i åtta grupper - en svensk elev och två döva kinesiska elever. På ett fuktigt tyg skulle det ritas en bild med blyerts eller tavelkrita och sedan skulle bilden sys. Det veks och knöts in pinnar och lindades.
src="https://cdn1.cdnme.se/3895401/9-3/img_0582_561d8badddf2b335a4a0bd9e.jpg" data-oid="561d8badddf2b335a4a0bd9e" class="image"/>
Det var tyst i salen och alla jobbade mycket fokuserat och koncentrerat. Flera elever kommenterade just att det var så tyst och tyckte det var skönt.
Åtta stolta elever visade upp sina resultat! Efter lektionens slut på eftermiddagen (lektion 13.30-15.10, fast det blev lite övertid eftersom alla skulle bli färdiga) var det dags för fotbollsmatch och basketmatch. Middag och hem till hotellet efter det, godnatt
2015-10-14 @ 01:05:41 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Bilder från måndag

Här har vi det härligt i parken där Laolang flugit drake och spelat flöjt! Ni får se film hemma!
Det här är inte färdigbyggda hus som vi passerar varje dag på väg till och från skolan. Så här ser det ut på många platser, byggena stannar av och vad det beror på vet man inte men en orsak kan vara ekonomin att pengarna tagit slut. Så blir det skeletthus som dessa som bara står.
Till skolan första dagen måndag när vi fick träffas ordentligt både gamla kända lärare och elever! Vilken känsla.
My presenterar sig perfekt på engelska utantill. Sedan fick vi en rundvisning av skolan både klassrum och det nya galleriet. Vi blev djupt imponerade allihop.
I ett klassrum satt denna pojke och skrev så fint på engelska och kinesiska trots sitt fysiska funktionshinder.
Paus på en av skolans balkonger i början och slutet på varje korridor. Det blir lite som i våra gamla slott - öppet rakt igenom och det blir kallt! Det finns inget uppvärmningssystem.
Lunchbrickan! Mums ser nästan ut som det som just nu lagas i hemkunskapssalen! En skön stund i parken på eftermiddagen;
Annorlunda fordon
och avslutning med basket
2015-10-13 @ 13:59:01 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Utkast: Oct. 13, 2015

2015-10-13 @ 09:21:42 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Utkast: Oct. 13, 2015

2015-10-13 @ 09:20:58 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Mer bilder.

2015-10-13 @ 09:19:29 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Kinamat.

Vi följer eran resa med spänning och vi ser att ni har det bra.
I går så lagade grupp 1 kinainspirerad mat, nudlar, kyckling, räkchips och olika sorters wok med starka såser. Sedan fick vi två underbara tårtor med nutella och maränger mm. Grupp 2 hade musik, bowling och bad på eftermiddagen. Idag består vår dag av idrott i Duveholmshallen på förmiddagen och ett friskispass på eftermiddagen. I morgon onsdag åker vi till Stockholm och besöker Östasiatiska museet och tillbringar hela dagen i Stockholm. Bilder kommer. Vi har en fråga till er? Vad äter ni till frukost.
2015-10-13 @ 09:17:15 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Första dagen på skolan

Vi äter frukost, sen åker vi buss till skolan i ca 15 min. Till skolan kom också William och Sally idag. Vi tror att de tagit ledigt från sina jobb inne i Kunming. Det var fantastiskt att träffas igen för samtliga och eleverna tar direkt kontakt med varandra! Vi hade en lättsam presentation där våra elever var stjärnor och gjorde stort intryck med sina presentationer! Vi är så stolta! Sen blev det rundvandring i skolan och det är väldigt fint. Allt är ju nybyggt så det är stor skillnad mot Huaxia i stan. Men eftersom husen byggs i betong så blir det rått och kallt inomhus. Det regnar nu så man kan inte värma sig i solen heller. På eftermiddagen åkte vi till en park bredvid den stora sjön Dian. Det var otroligt vackert och skönt att ta en promenad. Vi hoppas kunna ladda på mer bilder från skolan, det verkar vara bättre nät där än här på hotellet, godnatt
2015-10-13 @ 02:55:13 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Nu är vi på plats!

Resan gick otroligt bra. Den är lång, det tar tid men allt fungerade smidigt överallt med diverse passkontroller och bagagekontroller.
Efter bussresan från flygplatsen till hotellet väntade en välkomstmiddag med olika spännande rätter.
Efter avslutad middag blev vi fotograferade tillsammans.
Nu var vi alla jättetrötta och ville bara sova. Imorgon får vi sovmorgon och sedan ska vi titta på omgivningarna.
Distriktet vi befinner oss i är i princip nybyggt med 6 filiga gator i varje färdriktning och enorma höghus. På några få platser finns lite kvar av det gamla Chenggong där det bland annat finns matmarknader och småföretagare.
På skolan flaggar man för oss och ser oss som anhöriga numera vilket vi blir mycket stolta för så klart! Vi träffade våra elevkompisar och det blev kramkalas. Så roligt att träffas igen tyckte både vi och de.
Efter besöket på skolan åkte vi bussrundtur genom det nya Chenggong. Hit flyttades förra året 9 universitet och Kunmings politiska etablissemang. Vi promenerade i en park och njöt av sol, drakflygning, musik, utegym och vacker natur.
2015-10-11 @ 16:05:14 Permalink Allmänt Kommentarer (3) Trackbacks ()


RSS 2.0